slideshow


  • Ανεξάρτητη & Αντικειμενική Πληροφόρηση

  • ...χωρίς περιορισμούς ...χωρίς λογοκρισία

  • Η φωνή του εργαζόμενου ...η δική σου φωνή

  • Ενότητα Μαχητικότητα Αλληλεγγύη

  • Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με κάθε τρόπο


Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Οι Κινέζοι αποκτούν μερίδιο στην Αγορά Καλίου μέσω της ρωσικής Uralkali



Δυναμικό μπάσιμο στα λιπάσματα επιχειρούν οι Κινέζοι, αποκτώντας σημαντικό μερίδιο της ρωσικής Uralkali. Όπως ανακοινώθηκε, το κρατικό ταμείο China Investment Corp (CIC) απέκτησε συμμετοχή 12,5% στην ρωσική εταιρεία παραγωγής καλίου μέσω ανταλλαγής ομολόγων με την Wadge Holdings, ενός εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας.


Με την αγορά αυτή, η CIC γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Uralkali, μετά τον επιχειρηματία Σουλεϊμάν Καρίμοφ που κατέχει το 22%. Σύμφωνα με τους Financial Times, το ενδιαφέρον τους για αγορά ποσοστών από 10 ως 15% στην Uralkali έχουν εκφράσει και ο Ρώσος επιχειρηματίας Μιχαήλ Προχόροφ καθώς και άλλοι δύο επενδυτές από την Ασία.


Το πρόσφατο διαζύγιο της ρωσικής Urakali με την λευκορωσική Belaruskali (υπήρξε σχετική ανάρτηση στο blog μας εδώ )δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια σημαντική υποχώρηση στις τιμές του καλίου. Η ίδια η Uralkali είχε προβλέψει μάλιστα πως οι τιμές του καλίου θα υποχωρήσουν στα 300 δολάρια ο τόνος. 


 Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, η Κίνα δεν αγόρασε μερίδιο στην Uralkali για να εξυπηρετήσει τα επενδυτικά της συμφέροντα, αλλά για να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς της προσφέροντας τους την πρόσβαση σε φτηνό κάλιο.

πηγη: agronews