slideshow


  • Ανεξάρτητη & Αντικειμενική Πληροφόρηση

  • ...χωρίς περιορισμούς ...χωρίς λογοκρισία

  • Η φωνή του εργαζόμενου ...η δική σου φωνή

  • Ενότητα Μαχητικότητα Αλληλεγγύη

  • Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με κάθε τρόπο


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Δικαίωση; - Σενάρια για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο

 

 

Σενάρια για επικείμενη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, με προφανή θετικά οφέλη για την ΒΦΛ αλλά και τους καταναλωτές.


Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, με προφανή θετικά οφέλη για επιχειρήσεις και καταναλωτές, εξετάζει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας κλιμακωτή αποκλιμάκωσή του προς το επίπεδο του μέσου όρου της Ε.Ε. από το σημερινό επίπεδό του, που είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των κρατών-μελών.
 

Όπως τόνισε χθες σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, «το φυσικό αέριο ό,τι φόρο είχε να πάρει, τον έχει πάρει. Παραπάνω δεν υπάρχει, μείωση μπορεί. Αυτό σας το λέω 100%. Το λέω με απόλυτη βεβαιότητα. Δεν είναι θεωρητικό, δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά δεν είναι για αύριο. Ήμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά για το φυσικό αέριο και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) του».


Σήμερα ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ανέρχεται σε 5,5%, που αποτελεί και το ανώτατο όριο στην Ε.Ε. και στόχος είναι να φθάσει κλιμακωτά στο 2%, ήτοι στο μέσο όρο των κρατών της Κοινότητας.


«Ήμαστε στο μάξιμουμ της Ε.Ε. στον ειδικό φόρο, την προηγούμενη εβδομάδα το συζητήσαμε με τον κ. Στουρνάρα. Θα τα συζητήσουμε και με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους. Δεν λέμε να πάμε κατευθείαν στο επίπεδο των άλλων χωρών, δηλαδή από το 5,5% στο 2%, αλλά να υπάρξει μία κλιμακωτή μείωση. Θα βοηθήσει και τη βιομηχανία και τον οικιακό καταναλωτή. Αναμένουμε και γρήγορα αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με τη Gazprom για τις τιμές του φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Το Σωματείο των Εργαζομένων στα Ελληνικά Λιπάσματα & Χημικά ELFE ABEE (πρώην ΒΦΛ)  από το 2011 έως σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να αναδείξει το θέμα.


Με το που ανέκυψε το θέμα επιβολής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης του Φυσικού Αερίου, το Σωματείο των εργαζομένων με επιστολή του (μπορείτε να την διαβάσετε εδώ) ενημέρωσε τον τότε Υπουργό Οικονομικών, όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με το Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά αλλά και με τους αρχηγούς της  συγκυβέρνησης, κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να αναδειχτεί η αναγκαιότητα άρσης του άδικου αυτού μέτρου.


Το Φυσικό Αέριο στην Λιπασματοβιομηχανία χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή Αμμωνίας.

 



Αξίζει να σημειωθεί πως το Φυσικό Αέριο που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αμμωνίας, αποτελεί το 40% του κόστους παραγωγής του Λιπάσματος. Με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην τιμή του Φυσικού Αερίου η χώρα μας γίνεται 25% με 30% πιο ακριβή σε σχέση με την τιμή των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην βιομηχανία μας δημιουργείται επιβάρυνση που φτάνει τα 9.000.000 € / έτος με προφανές αποτέλεσμα να πλήττεται σοβαρά η ανταγωνιστικότητά της.

Σε μία εποχή που επιτακτικός στόχος της χώρας μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη με τη προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων, είναι αδιανόητο να επιβαρύνεται το κόστος λειτουργίας των ήδη υφισταμένων, λιγοστών παραγωγικών μονάδων.

Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντί μας και να προχωρήσει στην άρση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.