slideshow


  • Ανεξάρτητη & Αντικειμενική Πληροφόρηση

  • ...χωρίς περιορισμούς ...χωρίς λογοκρισία

  • Η φωνή του εργαζόμενου ...η δική σου φωνή

  • Ενότητα Μαχητικότητα Αλληλεγγύη

  • Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με κάθε τρόπο


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΕLFE: Πάγωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ρώσων

Πάγωσε το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ΕLFE (πρώην ΒΦΛ), καθώς οι τρεις εταιρείες που είχαν προσεγγίσει τα Ελληνικά Λιπάσματα, μάλλον αναθεώρησαν τα αναπτυξιακά πλάνα τους λόγω των τιμών χαμηλών στη διεθνή αγορά, ενώ υπάρχει εκτίμηση ότι η επιχειρηματική προσέγγιση δεν διευκολύνθηκε μετά την αρνητική εξέλιξη, που είχε για τους Ρώσους, ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.

Έτσι, παρά τις επαφές, τις επισκέψεις στο συγκρότημα της Νέας Καρβάλης και την υπογραφή MoU's, τα πράγματα δεν προχώρησαν, κάτι που συνεπάγεται ότι η επιχείρηση θα πρέπει να συνεχίσει στο δύσκολο δρόμο των ρυθμίσεων χρεών και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού της δανεισμού, με στόχο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται από το business plan που έχει εκπονηθεί, την επιστροφή σε θετικά ΕΒΙΤDA από τα τέλη του 2014 και μετά, εφ' όσον οι τιμές επανακάμψουν σε επίπεδα 2011. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία στην παρούσα φάση, παρά τις χαμηλές τιμές στη διεθνή αγορά και την πληθώρα ουρίας (αζωτούχο λίπασμα), βρίσκεται σε φουλ παραγωγή και από τις εξαγωγές και μόνο καλύπτει σχεδόν  το συνολικό της κόστος. Η πρόβλεψη για το σύνολο της χρονιάς, δίνει τζίρους της τάξης των 150 εκατ. ευρώ (από τα 202 εκατ. του 2011), ενώ είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα βγούνε στο κόκκινο.
 
H επιχείρηση, έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Τράπεζα Αττικής για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της ενώ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με ΕΤΕ και Εμπορική, για τον ίδιο σκοπό, επιδιώκοντας να πετύχει συμφωνία που θα περιλαμβάνει περίοδο χάριτος και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
 
Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΠΑ- που τον Απρίλιο του 2012 είχε διακόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο λόγω οφειλών – βρίσκεται σε εφαρμογή η αρχική ρύθμιση και στη βάση αυτής, τον Οκτώβριο, θα επιδιωχθεί συμπληρωματική ρύθμιση των οφειλουμένων, (το συνολικό χρέος είχε πέρυσι την άνοιξη φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ).

πηγη: voria.gr