slideshow


  • Ανεξάρτητη & Αντικειμενική Πληροφόρηση

  • ...χωρίς περιορισμούς ...χωρίς λογοκρισία

  • Η φωνή του εργαζόμενου ...η δική σου φωνή

  • Ενότητα Μαχητικότητα Αλληλεγγύη

  • Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με κάθε τρόπο


Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Κοινή επιστολή ΤΕΕ και ELFE στον πρόεδρο της ΕΡΓΟΣΕ για την αξιοποίηση του φωσφογύψου



Η αξιοποίηση και χρήση από την εταιρεία ΕΡΓΟΣΕ του παραπροϊόντος του φωσφογύψου ως αδρανούς υλικού, το οποίο εναποτίθεται ανατολικά του εργοστασίου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE ΑΒΕΕ, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Στη σύσκεψη που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Συμβούλου ΑΜΘ και Προέδρου του ΒΙΟΠΑ Χρυσόστομου Παπαδόπουλου συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης και η εκπρόσωπος της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE ΑΒΕΕ, Θεοδώρα Κουλουρά.


Έπειτα από διεξοδική συζήτηση οι φορείς αποφάσισαν την σύνταξη κοινής επιστολής προς τον Πρόεδρο της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία επισυνάπτεται:
«Κύριε Πρόεδρε, παρακολουθώντας την εξέλιξη των διαδικασιών για την κατασκευή και λειτουργία της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Νέας Καρβάλης – Τοξοτών – και η οποία βρίσκεται στο στάδιο των μελετών – για τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τον εμπορικό λιμένα Καβάλας, θα θέλαμε να σας θέσουμε προς αντιμετώπιση ορισμένα – κρίσιμα κατά τη γνώμη μας – ζητήματα που τέθηκαν από το Περιφερειακό Σύμβουλο και Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας Α.Ε. 
Τα ζητήματα τέθηκαν κατά την πρόσφατη παρουσίαση του σχεδιασμού του έργου από την ΕΡΓΟΣΕ στις 11 Ιουλίου 2013 – στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας – όπου και κατ’ αρχήν εκφράστηκε η θετική στάση της ΕΡΓΟΣΕ. Το εν λόγω έργο, σε τμήμα του επηρεάζει σημαντικά και καθοριστικά τόσο τη λειτουργία της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE ΑΒΕΕ, όσο και τη λειτουργία του ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Α.Ε. και συγκεκριμένα: Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE ΑΒΕΕ, κατά την παραγωγική της διαδικασία παράγει το παραπροϊόν του φωσφογύψου το οποίο εναποτίθεται ανατολικά του εργοστασίου της. 
Η εναπόθεση αυτού του υλικού, δημιουργεί αισθητική όχληση ενώ δεν υφίσταται ορατό σενάριο χρήσης του. Η παρουσία του παραπροϊόντος του φωσφογύψου, σε συνδυασμό με τη μη φυσική απορροή των υδάτων της βαλτώδους έκτασης – ιδιαιτέρως κατά τις περιόδους των υψηλών βροχοπτώσεων – επιβαρύνουν τα χαρακτηριστικά του εδάφους της όμορης  περιοχής ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται προβλήματα στη λειτουργία των υποδομών του ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ. Η πρότασή μας, επομένως αφορά την αξιοποίηση και χρήση του παραπροϊόντος του φωσφογύψου από την ΕΡΓΟΣΕ ως αδρανούς υλικού, τόσο γι’ αυτό καθ’ αυτό το έργο του, όσο και για τα απαραίτητα και συνοδά υποέργα του και συγκεκριμένα: 
πρέπει να αντιμετωπιστεί η απορροή των υδάτων της βαλτώδους έκτασης προς τη θάλασσα – αξιοποιώντας τη βαρυτική ροή ή και με τη χρήση μηχανικών μέσων – εφόσον αυτό θα απαιτηθεί και για την ασφάλεια των υποδομών της σιδηροδρομικής γραμμής ενδεχομένως τα αυτοσυμπυκνούμενα χαρακτηριστικά του, διευκολύνουν και είναι κατάλληλα για την ευρύτερη χρήση του έργου και των υποστηρικτικών παρεμβάσεων ως αδρανή υλικό. Τα οφέλη μιας τέτοιας αντιμετώπισης που στηρίζεται στην έννοια της ανακύκλωσης των υλικών και συνάδει με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι πολλαπλά και επηρεάζουν όλες τις κοινωνικές ομάδες που εμπλέκονται στο Έργο. Συγκεκριμένα:
Η ΕΡΓΟΣΕ αξιοποιώντας το παραπροϊόν θα έχει διαθέσιμο αδρανές υλικό πολύ κοντά στο έργο σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα το κόστος για την κατασκευή να μειωθεί ανάλογα. Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE ΑΒΕΕ θα αξιοποιήσει ένα παραπροϊόν που για χρόνια παραμένει στο χώρο της χωρίς ορατά σενάρια χρήσης.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης επιτελώντας το σκοπό της, θα διαχειριστεί συνολικά τα έργα της περιοχής που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη λύση θεμάτων που υφίστανται για δεκαετίες όπως η σιδηροδρομική σύνδεση του νέου λιμένα Καβάλας και η αξιοποίηση του παραπροϊόντος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ELFE ΑΒΕΕ με πιθανή εκμετάλλευση του χώρου ανατολικά των εγκαταστάσεων της εταιρείας.
Η Τοπική Κοινωνία θα ικανοποιηθεί από την απομάκρυνση σημαντικής ποσότητας γύψου, ενώ ταυτόχρονα η ανακύκλωση του υλικού θα βελτιώσει την οικονομικότητα ενός Έργου συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής.
Προκειμένου λοιπόν να υλοποιηθεί η πρόταση αξιοποίησης του παραπροϊόντος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE ΑΒΕΕ, θα θέλαμε να μας γνωρίσετε:

● την καταρχήν δέσμευση της ΕΡΓΟΣΕ για χρήση του υλικού της γύψου κατά προτεραιότητα στο Έργο, δεδομένου ότι θα μελετηθεί και θα διασφαλιστεί τεχνικά η δυνατότητα χρησιμοποίησής του στη συγκεκριμένη χρήση.

● την ποσότητα και τις ιδιότητες των υλικών που, με βάση τη μελέτη και έγκριση που διαθέτει η ΕΡΓΟΣΕ από τις Αρμόδιες Αρχές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εν λόγω Έργο. 

Επισημαίνεται ότι ο κάτοχος του παραπροϊόντος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE ΑΒΕΕ, δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Περιφέρειας να συνδράμει σε περαιτέρω ενέργειες διερεύνησης της δυνατότητας χρήσης της γύψου σύμφωνα με το σχεδιασμό σας.
Η γενική αναγνώριση της σκοπιμότητας και αναγκαιότητας του έργου και η πολυεπίπεδη ωφέλεια του σε εθνικό, διαπεριφερειακό επίπεδο, επιβάλλει στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης την υποστήριξη του έργου και της ΕΡΓΟΣΕ. Η ωφέλεια και αναγνώριση του έργου και σε τοπικό επίπεδο, προϋποθέτει την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής παρέμβασης συμπεριλαμβανομένων και της αποκατάστασης του τοπίου και της αναβάθμισης των υποδομών.
Αναμένουμε τις ενέργειές σας.


πηγή: εφημερίδα Νεάπολις