slideshow


  • Ανεξάρτητη & Αντικειμενική Πληροφόρηση

  • ...χωρίς περιορισμούς ...χωρίς λογοκρισία

  • Η φωνή του εργαζόμενου ...η δική σου φωνή

  • Ενότητα Μαχητικότητα Αλληλεγγύη

  • Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με κάθε τρόπο


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Δεν συμφώνησαν ΔΕΠΑ - Gazprom για το φυσικό αέριο



Πιθανολογείται προσφυγή στη διεθνή διαιτησία για τις υψηλές τιμές του αερίου στη χώρα μας.
  

Παρατείνεται η εκκρεμότητα για την τιμή του ρωσικού αερίου, καθώς οι προτάσεις της Gazprom συνεχίζουν να απέχουν τόσο στο θέμα της τιμής, όσο και σε αυτό της αναδρομικότητας ισχύος της νέας τιμής που θα συζητηθεί.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τόσο η αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ που είχε συναντήσεις με στελέχη της Gazprom στην Πετρούπολη την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, όσο και οι Ρώσοι διαπραγματευτές ανέλαβαν να μεταφέρουν τις εκατέρωθεν θέσεις στην ελληνική κυβέρνηση και στην ηγεσία της Gazprom και να υποβληθούν εκ νέου προτάσεις σε περίπου μία εβδομάδα. Με τα δεδομένα αυτά, η προσφυγή της ΔΕΠΑ στη διεθνή διαιτησία γίνεται περισσότερο πιθανή.

Ειδικότερα, η ρωσική πλευρά έχει κατεβάσει την τιμή κάτω από τα 400 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ για τη νέα τιμή προσφέρει αναδρομικότητα έως και για έναν χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι οι ποσότητες που θα αγοράζουμε θα είναι στα επίπεδα των 2,4 δισ. κυβικών μέτρων το έτος.
Η ΔΕΠΑ από την πλευρά της αντιπροτείνει τιμή στα επίπεδα των 380 δολαρίων και για ποσότητες κοντά στα 2 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος τιμής του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη είναι γύρω στα 365 -370 δολάρια, για μεγάλους καταναλωτές, όπως η Γερμανία, 340 δολάρια, ενώ την περασμένη εβδομάδα έκλεισε η συμφωνία με την Ουκρανία στα 268,5 δολάρια.



πηγή: euro2day.gr