slideshow


  • Ανεξάρτητη & Αντικειμενική Πληροφόρηση

  • ...χωρίς περιορισμούς ...χωρίς λογοκρισία

  • Η φωνή του εργαζόμενου ...η δική σου φωνή

  • Ενότητα Μαχητικότητα Αλληλεγγύη

  • Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με κάθε τρόπο


Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Μερικές σκέψεις πάνω στη διαπραγμάτευση για το φυσικό αέριο




Αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και έχει άμεσες προεκτάσεις στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα, είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται και αφορούν στις τιμές εισαγωγής αλλά και τελικής χρήσης του φυσικού αερίου από βιομηχανίες.

Μάθαμε πως η Ρωσία έκανε δεκτή τη μείωση της τιμής πώλησης αερίου στην Ουκρανία κατά 33%, δηλαδή από 26.3€/MWhσε 17.6€/MWh με σημερινές ισοτιμίες1, μείωση ανάλογη αυτής που έγινε σε αρκετές ακόμα χώρες (Γερμανία, Γαλλία κά). Η αντίστοιχη τιμή εισαγωγής στην Ελλάδα είναι σήμερα 33 €/MWh με τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς να αποφέρει κατά τα φαινόμενα μια μείωση της τάξης του 15%, δηλαδή μια νέα τιμή εισαγωγής κοντά στα 28 €/MWh. 

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στις τελικές τιμές καταναλωτή για βιομηχανικούς χρήστες. Από δημοσιεύματα σε έγκυρα, εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης2 προκύπτει πως στην Ουκρανία οι τιμές αυτές είναι 30 €/MWh σήμερα, ενώ αν η έκπτωση περάσει αυτούσια στις τελικές τιμές τότε αυτές θα διαμορφωθούν στα 21.3 €/MWh. 

Εδώ τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα (δηλαδη εξωφρενικά). Διότι οι αντίστοιχες τιμές στην Ελλάδα είναι σήμερα 50 €/MWh ενώ ακόμα και αν η περίφημη μείωση 15% περάσει ολόκληρη στους καταναλωτές (πράγμα καθόλου βέβαιο), τότε οι ελληνικές βιομηχανίες θα πληρώνουν «μόλις» 45 €/MWh το αέριο. Θα έχει βέβαια μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς τα επικοινωνιακά επιτελεία των Υπουργείων και των εγχώριων μονοπωλίων θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ως μεγάλη ανάσα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. 


Τα παραπάνω στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για δύο λόγους: 

Πρώτον, σωρεύονται στον τεράστιο όγκο αποδείξεων ότι οι ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις πληρώνουν το ακριβότερο αέριο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Δεύτερον, αποδεικνύουν πως η διαπραγμάτευση που διεξάγεται εδώ και ένα χρόνο με προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού, ελάχιστα θα επηρεάσει το τεράστιο μειονέκτημα κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αυτό γιατί πέρα από τη μικρή μείωση στην τιμή εισαγωγής, δε γίνεται καμία συζήτηση για τις επιβαρύνσεις στην εσωτερική αγορά, που είναι επίσης προκλητικές. Ενώ οι βιομηχανίες στην Ουκρανία καταβάλλουν περίπου 3 €/MWh για τη τέλη μεταφοράς, περιθώρια προμηθευτών κτλ, το αντίστοιχό κόστος στην Ελλάδα είναι 12-17 €/MWh. 

Ας δεχθούμε για χάρη της συζήτησης πως η Ελλάδα δε δικαιούται τιμές εισαγωγής ανάλογες με της Ουκρανίας ή της Γερμανίας, χώρες με δεκαπλάσιες και εικοσαπλάσιες καταναλώσεις3. Όμως πώς δικαιολογούνται οι υπέρογκοι Ειδικοί Φόροι και τέλη δικτύων ή τα αποικιοκρατικά περιθώρια κέρδους των μονοπωλίων ΔΕΠΑ και ΕΠΑ; Αυτές οι στρεβλώσεις συμπληρώνουν το εφιαλτικό σκηνικό για τις Ελληνικές Βιομηχανίες που αγωνίζονται  να επιβιώσουν με τιμές διπλάσιες των ανταγωνιστών τους στο εξωτερικό. 

Αναλογιζόμαστε την τόνωση που θα έδινε στις επιχειρήσεις και την οικονομία άμεσα, αύριο, μια τιμή αερίου ανάλογη με αυτή της Ουκρανίας; Μια βιομηχανική μονάδα όπως η δική μας, η οποία σημειωτέον είναι η μοναδική εναπομένουσα Λιπασματοβιομηχανία της χώρας, θα εξοικονομούσε από 300.000€ έως 500.000€ μηνιαίως, ποσό που σήμερα μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος παραγωγής, αδυναμία ανταγωνισμού στο εξωτερικό, διόγκωση ζημιών, αργό θάνατο.

Τέτοιου είδους διαφορές είναι που κρίνουν τελικά τη διαφορά ανάμεσα στην ανάκαμψη και την πλήρη εξαφάνιση ολόκληρων κλάδων, την ανάπτυξη ή την δραματική συρρίκνωση της ίδιας της οικονομίας. Η μυωπική, αυτιστική προσήλωση στη διατήρηση στρεβλώσεων και μονοπωλιακών δομών σε κομβικούς τομείς όπως η ενέργεια καταστρέφει πλούτο, θέσεις εργασίας και την προοπτική ανάκαμψης της χώρας. Τις συνέπειες τις ζούμε ήδη.



 

Πηγές:
1.BBC News Europe, 17.12.2013, Russia offers Ukraine major economic assistance, 
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25411118
2. Steel Business Briefing, 19.12.2013, Special report: [Steel] Mills await detail of Ukraine gas price cut,https://www.steelbb.com/?PageID=157&article_id=127525
3. BP Statistical Review of World Energy 2013, 2013 edition
4. capital.gr
5. lipasmataworker.blogspot.gr




Πηγή:www.capital.gr