slideshow


  • Ανεξάρτητη & Αντικειμενική Πληροφόρηση

  • ...χωρίς περιορισμούς ...χωρίς λογοκρισία

  • Η φωνή του εργαζόμενου ...η δική σου φωνή

  • Ενότητα Μαχητικότητα Αλληλεγγύη

  • Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με κάθε τρόπο


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Μίκρυνε η πίτα της αγοράς των λιπασµάτων

Σε ρηχά νερά κινήθηκε για άλλη µια χρονιά η εγχώρια αγορά λιπασµάτων καθώς η έλλειψη ρευστότητας από την πλευρά των καλλιεργητών κράτησε τη ζήτηση σε χαµηλά επίπεδα
τη στιγµή που η πτώση στις τιµές –απότοκη των εξελίξεων στη διεθνή αγορά- περιόρισε σηµαντικά τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι το 2013 ήταν, κατά γενική οµολογία, µια πολύ καλή χρονιά για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, οι ποσότητες λιπάσµατος που διακινήθηκαν στη χώρα µας δεν ξέφυγαν από την «περιοχή» των 700.000 τόνων. Πολύ µακριά από το 1 εκατ. τόνους της προς κρίσης περίοδο.Σύµφωνα µε τον Γιάννη Βεβελάκη, πρόεδρο του Συνδέσµου Παραγωγών και Εµπόρων Λιπασµάτων και επικεφαλής της Eurochem Agro, οι πρώτες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για µια ελαφρά µείωση στους όγκους πωλήσεων σε σχέση µε το 2012.
«Η αγορά φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 700.000 τόνων την τελευταία διετία η οποία συµπίπτει και µε την κλιµάκωση της κρίσης στη χώρα µας». Ο ίδιος εµφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός για τη φετινή σεζόν λόγω του αυξηµένου ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια βαµβακιού το οποίο φέτος πωλήθηκε σε εξαιρετικές τιµές. «Αν όντως περισσότεροι παραγωγοί στραφούν προς το βαµβάκι θα πρέπει να αναµένουµε µια επιπλέον, έστω και µικρή πτώση στην αγορά καθώς το βαµβάκι έχει χαµηλότερες ανάγκες λίπανσης», σχολιάζει.

Ανακατανοµή µεριδίων
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, διευκρινίζει ότι δε θα πρέπει να αναµένουµε δραµατικές διαφορές: «Θεωρώ ότι η αγορά πολύ δύσκολα θα πέσει κάτω από τους 700.000 τόνους. Πρόκειται ουσιαστικά για την «κόκκινη γραµµή» όχι µόνο για τον κλάδο αλλά και την αγροτική παραγωγή της χώρας» αφού θα είναι ορατός ο κίνδυνος υπολίπανσης.



Κι ενώ η «πίτα» της αγοράς µικραίνει -ή, στην καλύτερη, µένει σταθερή- τα µερίδια ανακατανέµονται µε γοργούς ρυθµούς.

Κυρίως λόγω των απωλειών της ELFE το ποσοστό της οποίας, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, κυµαίνεται πλέον πάνω από 20% από σχεδόν 40%  λίγα χρόνια πριν. Από τις «αρρυθµίες» της έχουν επωφεληθεί οι υπόλοιποι «παίκτες». Παράδειγµα η Yara η οποία, σύµφωνα µε τον Γιάννη Κλεφτάκη, διευθυντή πωλήσεων αύξησε φέτος τους όγκους κατά 40%. «Θα µπορούσαµε  ψηλότερα, ωστόσο η  δική µας έµφαση είναι κυρίως στο στήσιµο ενός δικτύου µε όσο το δυνατόν λιγότερες επισφάλειες», σηµειώνει.  

Η τράπουλα µοιράζεται ξανά
Ενισχυµένες κατά 15% ήταν οι πωλήσεις και της Haifa στην Ελλάδα το 2013, σύµφωνα µε τον διευθυντή της εταιρείας, Θανάση Ρόσογλου.

Ο ίδιος εκτιµά ότι οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα µας έχουν ένα αβαντάζ δεδοµένου ότι διαθέτουν µεγαλύτερη πρόσβαση σε ρευστότητα και µπορούν να φέρουν ευκολότερα προϊόν.

Σύµφωνα, ωστόσο µε τον Βαγγέλη Γαβριήλ, πρόεδρο της οµώνυµης εταιρείας, αυτό δεν αποτελεί κανόνα: «Οι σοβαρές ελληνικές εταιρείες του κλάδου έχουν επαρκή κεφάλαια ενώ αντιµετωπίζονται θετικά και από τις τράπεζες», υπογραµµίζει. Σύµφωνα µε τον ίδιο, η Γαβριήλ αύξησε το δικό της τονάζ κατά 20% το 2013.  

Σε μεγάλες παραγγελίες ξένων  ποντάρει για να ρεφάρει η ELFE  
Με τις απώλειες στην εγχώρια αγορά να ξεπερνούν το 20%, σε πιό οµαλούς παραγωγικούς ρυθµούς φαίνεται επιστρέφουν τα  Ελληνικά Λιπάσµατα (ELFE) µε την «αυγή» του 2014 και λίγο πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής σεζόν.
Η µοναδική αµιγώς ελληνική παραγωγική εταιρεία του κλάδου  και leader (παρά τα προβλήµατά της) της αγοράς εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από ζητήµατα ρευστότητας τα οποία είχαν ως συνέπεια να τηρεί κυριολεκτικά µε την… ψυχή στο στόµα τη συµφωνία διακανονισµού των οφειλών που έχει υπογράψει µε τη ∆ΕΣΦΑ.

Μάλιστα οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των δόσεων (και οι συνακόλουθες διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου) αλλά και οι δυσκολίες στην αγορά πρώτων υλών ήταν υπεύθυνες για τις «αρρυθµίες» που παρουσιάστηκαν στην παραγωγή τους τελευταίους µήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες µόλις εβδοµάδες προτού εκπνεύσει το 2013 η παραγωγή λιπάσµατος είχε µειωθεί στο 50%, ενώ είναι κοινό µυστικό ότι στους εργαζόµενους οφείλονται αυτή τη στιγµή τρία 15θήµερα.

Ωστόσο, από  την περασµένη εβδοµάδα η διοίκηση έδωσε εντολή το εργοστάσιο να µπει ξανά σε φουλ παραγωγή λόγω παραγγελίας από πελάτη του εξωτερικού. Σύµφωνα µε πληροφορίες,  µέσα στο Φεβρουάριο θα ενεργοποιηθεί µια ακόµα συµφωνία µε εταιρεία ισραηλινών συµφερόντων η οποία επιθυµεί να αγοράσει µεγάλες ποσότητες λιπάσµατος.

Το «restart» της µονάδας δεν έχει να κάνει µόνο µε τις εξαγωγές (οι οποίες, βεβαίως, αντιπροσωπεύουν ένα 30% του τζίρου της) αλλά σε µεγάλο βαθµό και µε τη δηµιουργία αποθεµάτων για την άνοιξη όπου η ζήτηση για λίπασµα θα είναι αυξηµένη. Η διοίκηση ποντάρει πολλά στις εαρινές σπορές για την ενίσχυση της ρευστότητάς της, έστω και µε προπληρωµένες παραγγγελίες. Η παραγωγή της ELFE  την περασµένη σεζόν εκτιµάται ότι κυµάνθηκε στους  250.000 τόνους.


πηγή: agronews