slideshow


  • Ανεξάρτητη & Αντικειμενική Πληροφόρηση

  • ...χωρίς περιορισμούς ...χωρίς λογοκρισία

  • Η φωνή του εργαζόμενου ...η δική σου φωνή

  • Ενότητα Μαχητικότητα Αλληλεγγύη

  • Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με κάθε τρόπο


Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Γιατι εξακολουθούμε να αγοράζουμε ακριβά το φυσικό αέριο από τη Ρωσία






Η χρονιά της μεγάλης μάχης για το ενεργειακό κόστος θα είναι το 2014, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τους όρους της πραγματικής απελευθέρωσης της αγοράς.
 
Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε πριν μερικές ημέρες στη Μόσχα όπου ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ρωσικής Gazprom για την περιβόητη υπόθεση του ακριβού ρωσικού αερίου το οποίο πωλείται στη χώρα μας έως και 30% ακριβότερα από στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα «νέα» όμως δεν ήταν τόσο ευχάριστα από τη ρωσική πρωτεύουσα αφού η Gazprom δεν έκανε τις μειώσεις που περίμενε η ελληνική πλευρά.

Με τον πρωθυπουργό να έχει θέσει το θέμα του ενεργειακού κόστους σε επίπεδο κορυφής η ελληνική αντιπροσωπεία μάλλον αιφνιδιάστηκε που είδε τους Ρώσους... αμετακίνητους στην αρχική τους προσφορά για έκπτωση στο 10%. Μετά από μήνες πιέσεων το μόνο που έκανε η Gazprom ήταν μια έκπτωση... χαρτζιλίκι, μέσω της αλλαγής του τύπου υπολογισμού στα συμβόλαια. Πρακτικά οι Ρώσοι μετακινήθηκαν από το 10% της αρχικής τους θέσης, μόλις κατά 3%, φτάνοντας δηλαδή στο 13%. Και για να δείξουν καλές προθέσεις προσέφεραν στην Ελλάδα αναδρομικότητα 6 μηνών.

Βεβαίως, η «προσφορά» αυτή βρίσκεται πολύ μακριά από το 20% που αρχικά είχε θέσει η ΔΕΠΑ και ακόμη περισσότερο από το 30% που χωρίζει την ελληνική τιμή από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδιαίτερα τη στιγμή που έχει εκφραστεί από την ηγεσία μιας χώρας σε κατάσταση κρίσης, με τον πρωθυπουργό να έχει ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν την δραστική μείωσή της στα επίπεδα που εξασφάλισαν ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι (αναμένεται η επισημοποίηση της προσφοράς) με την αλλαγή του τύπου στην τελική διαπραγμάτευση μείωσαν την τιμή του αερίου περίπου στα 400 δολάρια ανά 1.000 κ.μ. καυσίμου (έναντι των περίπου 460 δολαρίων που ήταν για τα τελευταία χειμωνιάτικα συμβόλαια του 2013) την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται κοντά στα 360 δολάρια και με ορισμένους προνομιακούς μεγάλους πελάτες όπως η Γερμανία να «πέφτουν» στα 340 δολάρια τα 1.000 κ.μ. Ίσως όμως να μην χρειάζεται να είναι κανείς προνομιακός ή μεγάλος πελάτης, αφού πέρυσι η Βουλγαρία απέσπασε έκπτωση 20% χωρίς μεγάλες πιέσεις προς τη ρωσική πλευρά.

Όσο για την αναδρομικότητα, οι περισσότερες χώρες έχουν πάρει τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο, ενώ η γερμανική RWE που προσέφυγε σε διεθνή διαιτησία, απέσπασε το καλοκαίρι όχι μόνο τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, αλλά και αναδρομικότητα από το 2010, δηλαδή τριών ετών! Τα ποσά που θα εισπράξει η γερμανική εταιρία σε επιστροφές ανέρχονται αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η υπόθεση της είναι πλέον διεθνές δεδικασμένο.

Το κρίσιμο ζήτημα που περιλαμβάνει τρία ερωτήματα για την ελληνική πλευρά είναι πως θα κινηθεί:

• Θα δεχθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τα αρνητικά αποτελέσματα;
• Θα περιμένει μια συνολικότερη διευθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
• Ή θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία;



πηγές: prismanews, fpress