slideshow


  • Ανεξάρτητη & Αντικειμενική Πληροφόρηση

  • ...χωρίς περιορισμούς ...χωρίς λογοκρισία

  • Η φωνή του εργαζόμενου ...η δική σου φωνή

  • Ενότητα Μαχητικότητα Αλληλεγγύη

  • Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με κάθε τρόπο


Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Μείωση 15%-20% στην τιμή του αερίου προσφέρει η Gazprom

 

Κλίμα θετικής πορείας των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΠΑ- Gazprom για τη μείωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, με τους Ρώσους να προσφέρουν έκπτωση λίγο κάτω του 20%.


Ενώ απομένουν δύο ακριβώς εβδομάδες πριν την λήξη των διαπραγματεύσεων, παράγοντες που γνωρίζουν τις επαφές, διαβεβαιώνουν ότι θα αποφευχθεί τελικά η προσφυγή στη διαιτησία, και πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Κάνουν λόγο για προσφορά εκ μέρους των Ρώσων της τάξης του μείον 15%-20% από τα σημερινά επίπεδα, με τιμή που διαμορφώνεται χαμηλότερα από εκείνη στην οποία προμηθεύεται φυσικό αέριο η Βουλγαρία. Εξηγούν ωστόσο ότι η έκπτωση «ροκανίζεται» από το γεγονός ότι πάνω στην τιμή προμήθειας θα πρέπει να προστεθεί και ο Ε.Φ.Κ., με την Ελλάδα να έχει τον υψηλότερο συντελεστή πανευρωπαϊκά.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν πως θα αποφευχθεί η έσχατη λύση της προσφυγής σε διαιτητικό δικαστήριο δεδομένου ότι οι Ρώσοι δεν θα ήθελαν να προσθέσουν στα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχουν με την Κομισιόν, ακόμη ένα με χώρα της Ε.Ε.

Οροι- ανταλλάγματα

Πέραν πάντως των όποιων «διαρροών» σχετικά με την έκπτωση, εκεί όπου υπάρχει πλήρης "σιγή ασυρμάτου", είναι σχετικά με τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, καθώς επίσης με τους όρους και τα ανταλλάγματα που θέτουν οι Ρώσοι (όπως ο ακριβής τύπος της φόρμουλας που διαμορφώνει την τελική τιμή, η ρήτρα take or pay, κλπ)

Με βάση πάντως παλαιότερες διαρροές, η έκπτωση που προσφέρει η Gazprom είναι της τάξεως του 10% για τις υφιστάμενες ποσότητες αερίου που προβλέπει η σύμβαση που λήγει το 2016. Εφόσον η ΔΕΠΑ δεχόταν να αγοράσει επιπλέον ποσότητες, τότε αυτές θα δίνονταν με μεγαλύτερη έκπτωση, που θα ανέβαζε τη συνολική κοντά στο 15%.

Επίσης παλαιότερα είχε διαρρεύσει πως οι Ρώσοι είχαν ζητήσει τόσο την παράταση της σύμβασης -κάτι που η πλευρά της ΔΕΠΑ δεν δεχόταν να συζητήσει- όσο και να καλύψουν τις πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου που θα απαιτήσει η λειτουργία των νέων μονάδων της ΔΕΗ σε Αλιβέρι, Μεγαλόπολη.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως αλλά και παράγοντες της αγοράς, θεωρούν ότι από την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα Σεργκέι Λαβρόφ στο τέλος Οκτωβρίου έγινε σαφής η διάθεση των Ρώσων να μειώσουν την τιμή προμήθειας του αερίου για την Ελλάδα, καθώς επίσης ότι συναρτούν το ύψος της έκπτωσης με μια σειρά αντισταθμιστικά μέτρα.

Πρόκειται για μέτρα που περιελάμβανε η παλαιά σύμβαση, τα οποία ωστόσο σήμερα αντίκεινται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως π.χ. το να κατασκευάσουν τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Πευκοφύτου και Συκιάς στον Αχελώο.

πηγή: tanea.gr