slideshow


  • Ανεξάρτητη & Αντικειμενική Πληροφόρηση

  • ...χωρίς περιορισμούς ...χωρίς λογοκρισία

  • Η φωνή του εργαζόμενου ...η δική σου φωνή

  • Ενότητα Μαχητικότητα Αλληλεγγύη

  • Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με κάθε τρόπο


Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Τα Λιπάσματα γοητεύουν τον Μπιλ Γκέιτζ

Με περιουσία που αποτιμάται στα 72,7 δισ. δολάρια, ο Αμερικανός επιχειρηματίας και ιδρυτής της Microsoft θα περίμενε κανείς να επικεντρωνόταν μόνο στους υπολογιστές. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γεωργία και την αγροτική έρευνα.




«Αν δεν είχαμε ανακαλύψει τα λιπάσματα δισεκατομμύρια ανθρώπων θα είχαν πεθάνει. Είναι σοκαριστικό, κοντόφθαλμο και δυνητικά επικίνδυνο το γεγονός ότι δαπανώνται τόσο λίγα χρήματα για αγροτική έρευνα», επισήμανε ο μεγιστάνας της πληροφορικής, Μπιλ Γκέιτς στον δημοσιογράφο Τσάρλι Ρος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.
Μάλιστα, η σύζυγός του Μελίντα, ανέφερε στο δημοσιογράφο ότι ο Γκέιτς βρίσκει το χρόνο να διαβάσει ολόκληρα βιβλία για τα λιπάσματα και ότι τα θεωρεί έναν συναρπαστικό κλάδο.
Σύμφωνα με τον Γκέιτς, χάρη στα λιπάσματα μπορούμε να έχουμε βέλτιστες αποδόσεις στις καλλιέργειες, να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα και κατά συνέπεια να παρέχουμε τροφή σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.  

Λεφτά στην αγροτική έρευνα
«Το γεγονός ότι τα λιπάσματα συνδέονται άμεσα με την επιβίωσή μας τα κάνουν πολύ πιο ενδιαφέροντα απ’ ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος», λέει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός κροίσος. Για το λόγο αυτό σε επιστολή του κάλεσε τις ΗΠΑ και άλλες αναπτυγμένες χώρες να δώσουν περισσότερη έμφαση στην αγροτική έρευνα. Στη συγκεκριμένη επιστολή μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι  «Η γεωργία είναι ένα καλό παράδειγμα που δείχνει πως τα πλούσια κράτη δίνουν ελάχιστη προσοχή στα θέματα που είναι σημαντικά  για τους φτωχούς. Κατά την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί οι τιμές αλλά και η ζήτηση για τρόφιμα. Επιπλέον, υπάρχουν νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, που απειλεί την παραγωγή τροφίμων. Επομένως, χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην αγροτική έρευνα. Μόνο 3 δισ. δολάρια (2,3 δισ. ευρώ) δαπανώνται ετησίως για την έρευνα των επτά πιο σημαντικών καλλιεργειών. Αυτό το ποσό δεν επαρκεί».
Μέσω του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει με τη σύζυγό του («Bill & Melinda Gates Foundation») χρηματοδοτεί φτωχούς ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο. Όμως, αυτό που πραγματικά χρειάζονται - σύμφωνα με τον Γκέιτς- δεν είναι φιλανθρωπίες αλλά τεχνογνωσία στην παραγωγή τροφίμων, ώστε να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα σε περιορισμένο χώρο.



Πηγή: Agronews