slideshow


  • Ανεξάρτητη & Αντικειμενική Πληροφόρηση

  • ...χωρίς περιορισμούς ...χωρίς λογοκρισία

  • Η φωνή του εργαζόμενου ...η δική σου φωνή

  • Ενότητα Μαχητικότητα Αλληλεγγύη

  • Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με κάθε τρόπο


Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Η ΓΣ της ΔΕΗ ενέκρινε τη μείωση του κόστους ρεύματος από 10% για τη βιομηχανία



Σε έγκριση της πρότασης του βασικού μετόχου, του Δημοσίου, για μείωση στα τιμολόγια προς τις βιομηχανίες προχώρησε η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ επικαλούμενη τις έκτακτες συνθήκες κρίσης που μπορεί να εκτροχιάσουν την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και ως εκ τούτου να πλήξουν και την ίδια τη ΔΕΗ


Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να δοθεί έκπτωση 10% σε όλους τους πελάτες υψηλής τάσης και επιπλέον άλλο ένα 10% της ανωτέρω έκπτωσης  για όλες τις επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH, λόγω όγκου δηλαδή σε μεταλλουργίες με μεγάλη κατανάλωση (Αλουμίνιο και ΛΑΡΚΟ).

Επίσης σαν κίνητρο για μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, κατά τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα, όπου υπάρχει χαμηλή ζήτηση, παρέχεται πρόσθετη έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 σε όλες τις εταιρείες υψηλής τάσης, εκτός από όσες έχουν ετήσια κατανάλωση πάνω από 100.000 MWh. Η έκπτωση αυτή αφορά στην πραγματικότητα την χαλυβουργία.

Πρόκειται για τρία συνολικά μέτρα, διετούς διάρκειας (από 1/12014 έως 31/12/2015) που συνδυαστικά διαμορφώνουν αρκετά σημαντικές εκπτώσεις για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, σαν τις χαλυβουργίες, μειώνοντας το χάσμα που τις χωρίζει από ανταγωνίστριες ομοειδείς επιχειρήσεις γειτονικών χωρών, όπως Ιταλικές, Ισπανικές, και Πορτογαλικές.

Η λύση προτάθηκε από τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου, ο οποίος διάβασε επιστολή την οποία υπέγραφε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Είχε προηγηθεί πρόταση του Δ.Σ. της ΔΕΗ για παροχή έκπτωσης 10% στην Αλουμίνιον, που εγκρίθηκε από τον εκπρόσωπο του Δημοσίου, ο οποίος εν συνεχεία πρότεινε και τα παραπάνω επιπλέον μέτρα.

Η λύση αυτή εγκρίθηκε από τους παριστάμενους μετόχους και μόνο οι εκπρόσωποι του Ταμείου των Εργαζομένων της Επιχείρησης, οι οποίοι κατέχουν 7 εκατ. μετοχές της ΔΕΗ, ψήφισαν κατά. Επίσης, υπέρ ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος η γενική συνέλευση ενέκρινε τα πεπραγμένα της διοίκησης της εταιρείας (μέχρι τώρα) για την υπόθεση της Αλουμίνιον.

Σημειώνεται ότι την κάθετη αντίδρασή τους στην προωθούμενη λύση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι  της ΓΕΝΟΠ διά του πρώην προέδρου και νυν εκπροσώπου στο ΔΣ Νίκου Φωτόπουλου. Μικρομέτοχοι ωστόσο που επίσης έλαβαν το λόγο υπογράμμισαν τη σημασία που έχει να στηριχθεί η βιομηχανία που παράγει εξαγωγές και απασχολεί εργαζόμενους.

 «Δεν τίθεται θέμα αύξηση των οικιακών τιμολογίων»
Στον απόηχο των σημερινών ανακοινώσεων, πηγές του υπουργείου ΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν - σύμφωνα με το energypress.gr,  ότι η έκπτωση στα τιμολόγια της βαριάς βιομηχανίας δεν θα γίνει εις βάρος των οικιακών τιμολογίων. Όπως επισημαίνουν, το κόστος των εκπτώσεων που αποφασίστηκε για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες υπολογίζεται σε 70 - 75 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες για τη ΔΕΗ, εάν για παράδειγμα τα ΕΛΠΕ αποφάσιζαν να κλείσουν το εργοστάσιο του Ασπροπύργου, θα έφταναν τα 65 εκατ. minimum.
Εφόσον όμως με τις μειώσεις αυτές διασφαλίζεται η συνέχιση της δραστηριότητας της βαριάς βιομηχανίας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και σημαντική ρευστότητα για τη ΔΕΗ. Παράλληλα η εταιρεία θα έχει σημαντικά οφέλη της τάξης των 50 εκατ. ευρώ ετησίως (τουλάχιστον) από τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου της Gazprom ενώ επιπρόσθετα οφέλη της τάξης των 100 έως 200 εκατ. ευρώ αναμένονται από τις άλλες ρυθμιστικές αλλαγές που προωθούνται στην αγορά ηλεκτρισμού.
Δηλαδή το ισοζύγιο για την εταιρεία όχι μόνο δεν είναι αρνητικό αλλά η συνολική ζυγαριά γέρνει υπέρ της θετικής προοπτικής της εταιρείας.


H επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση παρέστησαν νόμιμα (αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου) 277 Μέτοχοι, εκπροσωπώντας  175.980.811 κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου επί συνόλου 232.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ήτοι, διαπιστώθηκε απαρτία 75,85%.
Κατά τη συζήτηση του πρώτου θέματος:« Τιμολόγηση της εταιρείας «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.» από 1.1.2014 - Υποβολή προς έγκριση των ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου», το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
“Εγκρίνουμε τις έως τώρα ενέργειες της Διοίκησης της Εταιρίας όσον αφορά τις σχέσεις της Εταιρίας με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε..
Επιπρόσθετα, το Ελληνικό Δημόσιο δεδομένου ότι, όπως δηλώθηκε και στην Γενική Συνέλευση της 31.1.2014, οφείλει, αφενός να διασφαλίζει ως μέτοχος της ΔΕΗ τα μακροχρόνια συμφέροντα της επιχείρησης, και αφετέρου ως διαμορφωτής της ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της αγοράς, δηλώνει τα εξής:
1. Λαμβάνοντας υπόψη:
-Τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της Ελληνικής οικονομίας
-Το γεγονός ότι η οικονομία, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, έχει τη δυνατότητα ανάσχεσης της ύφεσης και σταδιακής επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης
-Το γεγονός ότι όλες οι Ελληνικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας λόγω των μέχρι σήμερα επιπτώσεων της κρίσης
-Το γεγονός ότι οι βιομηχανίες, ιδίως οι ενεργοβόρες, αποτελούν κρίσιμο τμήμα του παραγωγικού δυναμικού της χώρας
-Το γεγονός ότι για να πετύχει η προσπάθεια σταθεροποίησης, ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η διασφάλιση και ενίσχυση των θέσεων εργασίας. Διαφορετικά, θα διακυβευτεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, με αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ που θα πληγεί από την περαιτέρω παράταση της ύφεσης, τη μειωμένη ζήτηση, την έλλειψη ρευστότητας και τις αυξημένες επισφάλειες.
2. Για τους ως άνω  λόγους:
Α. Λαμβάνοντας υπόψη τον απολύτως έκτακτο χαρακτήρα των συνθηκών, προτείνουμε στη ΓΣ και εγκρίνουμε για τις επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης την παροχή έκτακτης έκπτωσης ύψους 10%, στα εγκεκριμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για την κατηγορία αυτή πελατών, για 1+1 χρόνο, από 1.1.2014.
Β. Ιδιαίτερα για όλες τις επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH να ισχύσει έκπτωση όγκου 10%, επιπλέον της ανωτέρω έκπτωσης.
Γ. Ως κίνητρο για αύξηση της κατανάλωσης στη ζώνη ελαχίστου (νύχτα και Σαββατοκύριακα), να χορηγηθεί πρόσθετη έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 σε όλες τις επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης, εκτός αυτών με ετήσια κατανάλωση  μεγαλύτερη των 1.000 GWH, και για τις ώρες λειτουργίας τους στην παραπάνω ζώνη».              
Κατόπιν των παραπάνω, σε σύνολο ψήφων 175.980.811, υπέρ της πρότασης του Δ.Σ. για την «Τιμολόγηση της εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. από 1.1.2014 - Υποβολή προς έγκριση των ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου», ψήφισαν 175.928.252 (99,97%) και αποχή 52.559 (0,03%) και επί των πρόσθετων προτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου, υπέρ ψήφισαν 118.609.906 (67,40%), κατά 6.717.389 (3,82%) και  αποχή 50.653.516 (28,78%).


πηγές: newmoney.gr, ΔΕΗ